Literature Review: Analysis of Moringa Leaf Extract Utilization

Authors

  • Evynurachma Department of Midwifery, Politeknik Kesehatan Kemenkes Kaltim
  • Dwihendriani Department of Midwifery, Politeknik Kesehatan Kemenkes Kaltim
  • Rosalin Arifah Putri Department of Midwifery, Politeknik Kesehatan Kemenkes Kaltim

DOI:

https://doi.org/10.46799/ijssr.v3i12.639

Keywords:

Physical, chemical, ice cream, moringa leaves

Abstract

Moringa leaves (Moringa oleifera) is one of the natural ingredients that has the potential to be used as an additive in food products, including ice cream. The purpose of this study is to determine the use of Moringa leaf extract from various aspects. This study used the literature review method. Data in this study was collected from various literature sources, such as scientific journals, articles, books, and related research reports. The data that has been collected is then analyzed in three stages, namely data reduction, data presentation and conclusions. The results showed that Moringa leaves can be used in various aspects including reducing cholesterol levels, increasing breast milk production, increasing the weight of toddlers and pregnant women, as lactogum and supplements, as antioxidants, preventing malnutrition or stunting, increasing body immunity, alternative food products, affecting the physical stability of pH-related creams, adhesion, dispersion, and viscosity.

References

ALFARUQI, M. A., Fasha, A. K., & Manurung, N. I. (2021). PEMANFAATAN DAUN KELOR SEBAGAI CAMPURAN OLAHAN MAKANAN DAN MENGANTISIPASI VIRUS COVID-19. JURNAL AGRIBISAINS, 7(2), 21–28.

Asmawati, A., Marianah, M., Ihromi, S., Sari, D. A., & Nurhayati, N. (2022). Edukasi Pemanfaatan Daun Kelor Sebagai Alternatif Pencegahan Gizi Buruk Dan Stunting Pada Ibu-Ibu Rumah Tangga Di Desa Selat Kabupaten Lombok Barat. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 6(2), 1402–1410.

Damayanti, A., & Widiawati, I. (2021). EFEKTIVITAS PEMBERIAN EKSTRAK DAUN KELOR (MORINGA OLEIFERA) TERHADAP PRODUKSI ASI DAN KENAIKAN BERAT BADAN BAYI. Jurnal Silawangi, 2(2), 861–869.

Editia, Y. V., & Sigahitong, N. (2023). PEMBERIAN ES KRIM DAUN KELOR TERHADAP BERAT BADAN BALITA. IMJ (Indonesian Midwifery Journal), 6(2), 50–54.

Fauziandari, E. N. (2019). Efektifitas Ekstrak Daun Kelor Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Remaja Putri. Jurnal Kesehata Karya Husada, 7(2), 185–190.

Hadju, V., & Bahar, B. (2014). Ekstrak Daun Kelor Terhadap Peningkatan Asupan Dan Berat Badan Ibu Hamil Pekerja Sektor Informal. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 5(3).

Haq, T. U. (2022). Pengembangan Nutrasetikal Es Krim Daun Kelor (Moringa oleifera L.). Jurnal Kefarmasian Indonesia, 163–169.

Herlina, N., & Yulia, L. (2021). Pengolahan Es Krim Daun Kelor sebagai Penguatan Ekonomi Masyarakat saat Pandemi Covid-19 di Desa Bojongmengger Kecamatan Cijeungjing Kabupaten Ciamis. Abdimas Galuh, 3(2), 239–245.

Israwati, I., Werna Nontji, W. N., & Veni Hadju, V. H. (2021). Teh daun kelor (moringa oleifera tea) terhadap berat badan lahir, panjang badan, berat plasenta. Jurnal Kebidanan, 10(2), 171–180.

Johan, H., Anggraini, R. D., & Noorbaya, S. (2019). Potensi Minuman Daun Kelor Terhadap Peningkatan Produksi Air Susu Ibu (ASI) PAda Ibu Postpartum. Sebatik, 23(1), 192–194.

Kurniawan, A., Ayu, D. F., & Rossi, E. (2021). Karakterisasi sensori dan fisiko-kimia es krim kefir dan ubi jalar ungu. Warta IHP, 38(1), 89–97.

Melo, V., Vargas, N., Quirino, T., & Calvo, C. M. C. (2013). Moringa oleifera L. An underutilized tree with macronutrients for human health. Emirates Journal of Food and Agriculture, 785–789.

Muliawati, D. (2020). Pemanfaatan Ekstrak Daun Kelor (Moringa Oleifera) Dalam Meningkatkan Berat Badan Balita.

Muthoharoh, L., & Rianti, D. R. (2020). Uji Stabilitas Fisik Sediaan Krim Ekstrak Etanol Daun Kelor (Moringa oleifera L.). Jurnal Kefarmasian Akfarindo, 27–35.

Naufal Ramadhani, A. H. M. A. D. (2020). Naufal Ramadhani, A. H. M. A. D. Karakteristik Es Krim Berbahan Ekstrak Daun Kelor (Moringa oleifera) dengan Variasi Konsentrasi Susu Bubuk Full Cream dan Karagenan.

Odetta, A. T. (2019). Pemanfaatan Daun Kelor Untuk Perawatan Wajah Dengan Masker Organik.

Parera, L. A. M., Budiana, I. G. M. N., & Sarifudin, K. (2021). Pemanfaatan Daun Kelor (Moringa oleifera) menjadi Olahan Makanan yang Bergizi. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Undana, 15(1), 47–50.

Prihati, D. R. (2015). Pengaruh ekstrak daun kelor terhadap berat badan dan panjang badan anak tikus galur wistar. Infokes: Jurnal Ilmiah Rekam Medis Dan Informatika Kesehatan, 5(2).

Rahayu, E. Y. (2020). EFEK EKSTRAK ETANOL DAUN KELOR (Moringa oleifera L.) TERHADAP KADAR MALONDIALDEHYDE PADA HEWAN YANG DIINDUKSI ALOKSAN.

Rani, K. C., Jayani, N. I. E., & Darmasetiawan, N. K. (2021). Pelatihan pembuatan produk makanan berbasis daun kelor untuk pemenuhan gizi balita di Desa Bogo Bojonegoro. Aksiologiya, 5(3), 312–318.

Rani, K. C., Jayani, N. I. E., Darmasetiawan, N. K., & Dewi, A. D. R. (2019). Modul Pelatihan Kandungan Nutrisi Tanaman Kelor. Fakultas Farmasi Universitas Surabaya.

Rikadyanti, R., Sugihartini, N., & Yuliani, S. (2021). Sifat Fisik Krim Tipe M/A Ekstrak Etanol Daun Kelor [Moringa oleifera L] dengan Variasi Konsentrasi Menggunakan Emulgator Asam Stearat dan Trietanolamin. Media Farmasi, 16(1), 88–96.

Rosida, N. Y., & Rosalina, D. (2020). Produk Inovasi Es Krim Kelor (Moringa oleifera Lam.) sebagai Upaya Pencegahan Stunting Desa Jatisela, Kecamatan Gunung Sari, Lombok Barat. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 3(1).

Shiriki, D., Igyor, M. A., & Gernah, D. I. (2015). Nutritional evaluation of complementary food formulations from maize, soybean and peanut fortified with Moringa oleifera leaf powder. Food and Nutrition Sciences, 6(05), 494.

Sormin, R. E. M. (2018). Hubungan Konsumsi Daun Kelor dengan Pemberian Asi Eksklusif pada Ibu Menyusui Suku Timor di Kelurahan Kolhua Kecamatan Maulafa Kupang. CHMK Nursing Scientific Journal, 2(2), 58.

Sugihartini, N., & Nuryanti, E. (2017). Formulation Cream of Extract Moringa oleifera Leave as Antiaging. Berk Ilmu Kesehat Kulit Dan Kelamin, 29(1), 1–7.

Suhaemi, Z., Husmaini, H., Yerizel, E., & Yessirita, N. (2021). Pemanfaatan daun kelor (Moringa oleifera) dalam fortifikasi pembuatan nugget. Jurnal Ilmu Produksi Dan Teknologi Hasil Peternakan, 9(1), 49–54.

Tjong, A., Assa, Y. A., & Purwanto, D. S. (2021). Kandungan antioksidan pada daun kelor (Moringa oleifera) dan potensi sebagai penurun kadar kolesterol darah. EBiomedik, 9(2).

Tukiran., M. M. G. , D. I. , & S. F. (2020). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Kelor (Moringa Oleifera Lam.) Dan Buah Bit (Beta Vulgaris L.) Sebagai Bahan Tambahan Minuman Suplemen.

Widowati, L., Isnawati, A., Alegantina, S., & Retiaty, F. (2019). Potensi ramuan ekstrak biji klabet dan daun kelor sebagai laktagogum dengan nilai gizi tinggi. Media Litbangkes, 29(2), 143–152.

Downloads

Published

2023-12-25